Vorig jaar rond deze tijd kwam het verlossende telefoontje: Onze dochter was geslaagd! Wat een opluchting. Zeker ook omdat ze zelf dacht dat ze het niet gehaald had. Nadat de telefoon was opgehangen hebben we met het hele gezin staan springen. De champagne werd ontkurkt en de hapjes op tafel gezet. Helaas was er niet alleen maar blijdschap en opluchting. Voor mijn geslaagde dochter was er ook een teleurstelling: Iedereen postte na iets van een kwartiertje foto’s van zichzelf met een Nederlandse vlag. Soms hing daar dan hun nu overbodige schooltas aan. Mijn dochter -met haar duizenden volgers op sociale media- wilde dit natuurlijk ook. Zo graag dat we met het hele gezin zijn gaan zoeken naar zo’n vlag. We hebben het hele huis overhoop gehaald, maar we konden er nergens eens vinden. Dé ‘geslaagd-foto’ met vlag is er dus ook niet van gekomen.
Vlag aanschaffen
Na het fiasco met de geslaagd-foto van mijn dochter, bedacht ik me dat het eigenlijk best handig is om zo’n vlag in huis te hebben. Op die manier kan bij het slagen van mijn andere kinderen wel de vlag uit. Daarnaast is het ook wel leuk om andere tradities in stand houden. De vlag kan bijvoorbeeld uit met Bevrijdingsdag, Koningsdag, op dagen wanneer het Nederlands elftal speelt… Een beetje trots voor je (vader)land, of het land waar je je thuis voelt in ieder geval, is niet verkeerd. De dag na het telefoontje ging ik dus op pad, een Nederlandse vlag kopen. Dat kan je natuurlijk ook online doen, maar ik shop zelf nooit zo graag op het internet. Een vlag is niet zo duur, ik heb er een paar tientjes voor betaald. Hier gaat de vlag nu bij elke belangrijke dag uit!
Vlagetiquette
Wanneer je een vlag ophangt met belangrijke dagen en/of evenementen in dit land, is het wel belangrijk dat je die dagen en evenementen in ere houdt. Daarom bij deze nog wat ‘vlagetiquette’, voor de andere mensen onder ons die nooit een Nederlandse vlag in huis hebben gehad:
Een belangrijke regel -deze geldt voor vlaggen in het algemeen- is dat een vlag nooit of te nimmer de grond mag raken. Wanneer dit wel is gebeurd, zou een vlag eigenlijk zelfs verbrand moeten worden.
Wat ook belangrijk is om te onthouden is dat de vlag symbool staat voor het land, en daarom een belangrijke plaats gegeven moet worden. Een derde punt dat belangrijk is, is dat je een vlag moet hijsen met zonsopgang, en neerhalen wanneer de zon onder gaat. Het is niet de bedoeling dat een vlag ’s nachts buiten hangt, tenzij de vlag wordt belicht.